Ik bespaar

Je hoort het vaak genoeg zeggen: het leven wordt duurder. En dat is ook het geval. Brood, bier, frieten, elektriciteit,… alles wordt om de zoveel tijd duurder.

In de ideale wereld zouden onze inkomsten sneller stijgen dan de kost van het leven, maar in de meeste gevallen worden we armer.

Een paar jaar geleden ontdekte ik een trend: indien ik op dezelfde manier geld bleef uitgeven zou ik binnen de kortste keren berooid in de goot belanden. Nochtans leefde ik niet boven mijn stand, ik had geen dure hobby’s of vrouwen, mijn kast hing niet vol met dure kleding die ik nooit droeg. Maar ik merkte ook dat het leven duurder werd.

Indien ik elk jaar 2 weken op vakantie wilde gaan naar Spanje, dan moest ik minder uitgeven, ik moest zeggen: ik bespaar! Meer nog, ik wilde besparen zonder in te boeten aan comfort, dus niet in een onverwarmde blokhut gaan wonen en leven van insecten, maar mijn gewone leven verder leven… op een spaarzame manier.

Met de jaren ben ik goed geworden in besparen, al kan het altijd beter. De ervaring die ik opgedaan heb wil ik graag delen, te beginnen met de eenvoudigste besparingen.

1. doe de lichten uit in de kamers waar je niet bent.

mini_icon_elektriciteitmeter_heel_makkelijkgeld_bijna_geen

Dit is een eenvoudige, maar tegelijkertijd een moeilijke. Je kan het alleen laten lukken als je er echt in overdrijft, tot het na een tijdje een gewoonte wordt. Betrek de kinderen er ook bij, die zijn kampioenen in het laten branden van lichten en met het oog op de toekomst kunnen we ze beter gewoon maken aan spaarzaam leven.

2. kook met het deksel op de pot.

mini_icon_gasmeter_heel_makkelijkgeld_bijna_geen

Daar dient een deksel echt voor! Stel dat je water warm wil maken om aardappelen te koken dan wordt het sneller warm met het deksel op de pot. Minder water helpt ook, het is echt niet nodig om de aardappelen ruim onder water te zetten, zelfs al staan ze niet helemaal onder worden ze nog altijd gaar, tenminste als het deksel er op staat.

Specifiek voor aardappelen op een elektrisch fornuis: na 5 minuten kan je het fornuis gewoon af zetten, de aardappelen worden sowieso gaar.

Om de boel wat op te vrolijken gebruik ik icoontjes.  Ik heb er voor gas, elektriciteit en water.  In sommige gevallen kan je met één ingreep in meerdere categorieën besparen, koken met een deksel en weinig water bespaart zowel energie als water.  Het zou ook kunnen dat ik het icoontje voor gas gebruik terwijl je thuis elektrisch kookt, maak je daarover geen zorgen.

Verder heb ik een icoontje die de moeilijkheidsgraad aanduidt.  Staat de pijl in het groen dan is het makkelijk, in het rood is heel wat moeilijker.

Een derde icoon geeft aan hoeveel het je zal kosten.  Meestal is dat weinig tot niets.  Bovenstaande gevallen kosten je niets, dus zie je maar enkele munten.  Eens we verder gaan in de besparingen kan het best zijn dat je een investering moet doen, er zal dan een stapel geld te zien zijn.

Volgende keer gaan  we ook water besparen.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑