Ik bespaar (2)

“Water is het nieuwe goud”, zeg ik wel ‘s. De kans is klein dat we er ooit een trouwring van kunnen maken of het als betaalmiddel gebruiken, maar zuiver water zal mettertijd zeldzamer worden, en dus duurder.

Hoog tijd om zeer zuinig om te springen met water.  In de meeste gevallen is dat niet zo moeilijk, gewoon geen water verspillen.  Drie eenvoudige tips die je daarbij gaan helpen:

3. Draai de kraan dicht terwijl je je inzeept.

mini_icon_watermeter_redelijk_makkelijkgeld_bijna_geen

Dit vraagt allicht al wat meer moeite.  Met de huidige kranen is het echter makkelijk om de kraan opnieuw open te draaien met je hoofd vol shampoo en je ogen dicht.  Dus: nat maken, kraan dicht, haar wassen, afspoelen, kraan terug dicht, de rest wassen, afspoelen en uit de douche.

4. Laat het koude water in een emmer lopen.

mini_icon_watermeter_ni_te_moeilijkgeld_bijna_geen

Elke keer je de warmwaterkraan opent duurt het een tijdje vooraleer er warm water uit komt.  De beste invulling van die tijd hoorde ik als volgt: kraan van de douche open, tanden gaan poetsen en dan pas onder de douche.  Op die paar minuten loopt er uiteraard een hele hoop water weg.  Een oplossing is om dat koude water in een emmer te laten lopen (je hebt al gauw een derde tot de helft van een emmer gevuld), met dat water kan je later kuisen.

Ik beschouw dit alles redelijk moeilijk, het is een heel vreemde manier om water te besparen, maar het mag duidelijk zijn dat je heel wat water kunt besparen.

5. Gebruik een beker water om je mond te spoelen na het tanden poetsen.

mini_icon_watermeter_heel_makkelijkgeld_heel_weinig

Dit kan je wel wat geld kosten, misschien heb je geen beker en moet je die gaan kopen.  Aan de andere kant zal je snel het bedrag van een beker besparen door je mond te spoelen met water uit een beker, eerder dan de kraan te laten lopen en daar onder te gaan hangen.

De bovenstaande besparingen hebben trouwens geen nadelige gevolgen voor je comfort.

Volgende keer proberen we iets met de verwarming.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑