ik bespaar (3)

Energie, het neemt een grote hap uit ons budget, ongeveer een derde van al onze uitgaven. Je huis verwarmen is daarvan met voorsprong de grootste uitgave.  Elke besparing op je verwarming brengt daarom veel op.

6. Doe de gordijnen dicht van zodra het donker wordt.

mini_icon_gasmeter_ni_te_moeilijkgeld_weinig

Behoorlijk moeilijk toch?  En duur want gordijnen kosten veel geld.  Maar ook een goede besparing omdat een groot deel van de warmte langs de ramen verdwijnt (zelfs al zijn de ramen dicht).  Probeer maar zelf: ga op een koude avond in de winter voor het venster staan, je zal vaak vanop een halve meter afstand de koude voelen.  Doe je de gordijnen dicht dan is dat probleem opgelost.

7. Doe de ramen wagenwijd open om te verluchten.

mini_icon_gasmeter_redelijk_makkelijkgeld_bijna_geen

Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.  Na een nachtje slapen is de lucht in de kamer vochtig.  Dit los je makkelijk op door de ramen gedurende 15 minuten open te zetten.  Langer is geen goed idee omdat dan de warmte die opgeslagen is in de massa van de kamer (vooral de muren) ook verdwijnt.

Uiteraard geldt dit ook voor de badkamer, een vochtige plaats bij uitstek.  Een maatregel die echt niks kost en heel doeltreffend werkt.

Volgende keer pakken we de koude nog verder aan.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑