ik bespaar (4)

Tot voor 15 jaar dacht niemand aan het isoleren van een huis. Hadden we toen geen idee van de warmte die daardoor verloren ging, of kostte verwarming bijna niets? In ieder geval is een goed geïsoleerd huis dé voorwaarde voor zuinig omspringen met energie.

Je ziet vaak van ver welk huis geïsoleerd is en welk niet: indien er sneeuw op het dak ligt zal het geïsoleerde dak lang wit blijven, terwijl de sneeuw op het dak van het niet-geïsoleerde huis snel smelt.  Dit geeft aan dat er veel warmte verloren gaat door een niet-geïsoleerd dak.

8. Isoleer je dak.

mini_icon_gasmeter_vraagt_een_serieuze_inspanninggeld_iets_meer

Een moeilijke ingreep, soms zelfs bijna onmogelijk, maar stel dat je al een onderdak hebt (plastic die ervoor zorgt dat vocht dat door de dakpannen komt naar beneden loopt in de dakgoot), dan kan je vrij eenvoudig je dak isoleren.  Een beetje doe-het-zelver kan zo’n taak wel aan.  Het hoeft dan ook niet veel te kosten: de aankoop van het materiaal wordt vaak gedekt door de premies die je kan krijgen.

9. Zet de thermostaat een graadje lager.

mini_icon_gasmeter_ni_te_moeilijkgeld_bijna_geen

Dat mag ook gerust twee of drie graden lager zijn, maar misschien kan je al beginnen met 1.  Bang om uit je vel te bibberen?  Nergens voor nodig, vaak merk je het niet eens.

Voel je toch de koude tot op je botten, dan heb je waarschijnlijk een probleem van tocht.  Stilstaande lucht isoleert, wanneer er geen tocht is zal je ook niet snel koude voelen.  Vergelijk het met een zonnige dag waarbij het maar 5 graden warm is maar geen zuchtje wind, dan heb je het gezellig warm.  Blaast er echter een wind, dan voelt het aan alsof het vriest.  Zorg er dus voor dat de kieren in ramen en deuren zo klein mogelijk zijn.

10. Dicht kieren af met tochtstrips.

mini_icon_gasmeter_ni_te_moeilijkgeld_weinig

Te gebruiken bij ramen en deuren aan de buitenkant van het huis. Je kan best starten met de kieren onder de voor- en achterdeur.  Plak je daar een tochtstrip dan ben je zo van die lastige tocht af.  Het kost een beetje geld, en het is niet echt een leuke job, maar het loont de moeite.

We kunnen nog even verder gaan over de verwarming, dus komen we er volgende keer op terug.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑