12. Zet de verwarming af een uur voor je gaat slapen.
Heb je een thermostaat met timer, dan is dit een makkie. Een eenvoudige aan/uit thermostaat is natuurlijk al voldoende, het wordt dan wel wat meer opletten.
Zou je hier overwegen om een slimme thermostaat aan te kopen? Ik zou er wel heel graag één willen, maar wanneer ik de kost van zo’n toestel bekijk dan stel ik me de vraag hoe lang het duurt vooraleer ik de aankoop terugverdient heb.
Best wel heel cool natuurlijk, zo’n Nest thermostaat:
13. Investeer in een energiezuinige verwarmingsketel.
Is je verwarmingsketel 20 jaar oud, dan moet je er over nadenken om die te vervangen. Groot nadeel van deze ingreep is dat het veel geld kost, en niet altijd makkelijk te verwezenlijken. Het staat echter buiten kijf dat het een maatregel is die geld opbrengt.
Ga zeker na welke premies je krijgt voor het vervangen van je verwarmingsketel. In combinatie met een nieuwe energiezuinige ketel is een slimme thermostaat trouwens veel bruikbaarder.
Heb je de kans om helemaal te moderniseren, zorg dan ook dat je kan…
14. De temperatuur regelen per kamer.
18° is voldoende voor de slaapkamer, in de living wil je liefst 21° en in de badkamer wil je tijdens het douchen zo’n 24°. ’s Nachts mag het dan weer niet minder dan 15° zijn binnenshuis (anders heb je de kans dat er condens op de muren komt).
Met thermostatische kranen op de radiatoren kan dit allemaal. Het is natuurlijk redelijk technisch en redelijk duur, maar ook hier kan je rekenen op premies.
Volgende keer nemen we een stapje terug en gaan op zoek naar kleine ingrepen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.