ik bespaar (6)

Ons huis is nu aangenaam warm voor minder geld, maar er valt nog veel meer te besparen.

15. Haal je laders uit het stopcontact na gebruik.

mini_icon_elektriciteitmeter_redelijk_makkelijkgeld_bijna_geen

Beter voor je verbruik, beter voor de lader.  Raar maar waar gebruikt een lader ook stroom terwijl er geen gsm aan hangt om op te laden.

Hoeveel heb je ondertussen bespaard?  Net zoals ik heb je er waarschijnlijk geen idee van, laat staan dat je het al merkt aan je elektriciteitsrekening.

Dat is omdat elke maatregel op zich geen groot verschil maakt.  Neem het bovenstaande voorbeeld: in een gemiddeld gezin met tieners worden er misschien wel 3 laders gebruikt, laat je die de ganse dag in het stopcontact dan bespaar je per jaar 25 EUR.  Niet direct een bedrag om van wakker te liggen, met 2 EUR per maand kan je hooguit op je eentje een pint gaan drinken (of toch de pint betalen, er naartoe rijden moet al op een ander budget).

Maar tel je alle maatregelen op, dan kom je op een jaar al op een aanzienlijk bedrag.  Zoals gemeld moet je hiervoor geen toegevingen doen aan je comfort, je moet in de meeste gevallen alleen je slechte gewoontes aanpassen.

16. Schakel ook je andere sluipverbruikers uit.

mini_icon_elektriciteitmeter_redelijk_makkelijkgeld_bijna_geen

Het klokje van de microgolfoven?  Misschien helemaal niet nodig omdat je al een klok hangen hebt in de keuken.  Het rode lichtje van je tv?  Kan uit als je de tv helemaal uit zet.  Computer en scherm?  Alles op één stekkerblok met schakelaar en met één druk op de knop staan ze helemaal uit.

Zo vind je er zeker nog.  Verken je huis en bekijk waar lichtjes branden die geen functie hebben, misschien kan je ze ook uitschakelen.  Voor elektronische apparaten is er zelfs een wetgeving die bepaalt hoeveel sluipverbruik een toestel mag hebben, maar het zou ook kunnen dat de waarden in de brochure niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid, ze echt uit zetten is waarschijnlijk zekerder.

Een moeilijke is de decoder van je digitale televisie.  Het is zeker dat het een sluipverbruiker is, maar afhankelijk van de bron kan je hem beter aan laten staan.  Ook hier geldt dat de wetgeving een handje helpt om het sluipverbruik zo laag mogelijk te houden.

Een andere doordenker is je internetverbinding.  Het is zeker een aanbeveling om je draadloos systeem ’s nachts uit te zetten, maar wat als je opeens in je bed bedenkt dat je nog snel een statusupdate op Facebook wil zetten…

Volgende keer nog meer tips en overpeinzingen.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑