Een modaal Vlaams gezin wint dankzij de regering dit jaar 90 euro. En over drie jaar is dat zelfs 240 euro per maand, zo berekende werkgeversorganisatie Voka. Maar dat is te kort door de bocht, onder meer omdat de indexsprong niet meegerekend wordt.
Voka gaat uit van een gezin met een gezamenlijk netto-inkomen van 3.200 euro. Volgens de calculator van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wint het gezin dankzij de taxshift dit jaar maandelijks 133 euro. Maar ook de kosten stegen, onder meer door de Turteltaks en de btw-verhoging op elektriciteit. Resultaat: de koopkracht stijgt met 90 euro.
Over de indexsprong rept Voka echter niet. Nochtans zag het modaal gezin daardoor een inkomensverhoging door de neus geboord. Wordt dat ook in rekening gebracht, dan zakt het voordeel naar ongeveer 55 euro per maand. Dat is minder, maar nog steeds positief.
Maar volgens oppositiepartij SP.A onderschat Voka de belastingverhogingen. ‘Als wij de berekening maken, liggen de kosten voor een modaal gezin 60 euro hoger’, zegt Jan Cornillie, hoofd van de SP.A-studiedienst. En zo zou het modale Voka-gezin dit jaar niet winnen, maar verliezen bij de regeringsmaatregelen. Bovendien, zo stipt Cornillie aan, is de taxshift voor 2019 nog niet helemaal gefinancierd. Dus zijn voorlopig enkel de baten gekend, maar niet de bijkomende maatregelen die de regering zal nemen.
Wie is Jan Modaal?
Hoe hoog de totale factuur van de belastingverhoging oploopt, is moeilijk exact te berekenen, maar zeker is dat de 90 euro voor een modaal gezin te rooskleurig is. Bovendien zijn er slechts weinig gezinnen zoals dat modale gezin. Een gemiddelde werknemer verdient meer dan de 1.600 euro waar Voka van uitgaat. En dat betekent dat hij ook minder voordeel haalt uit de taxshift. Voor grote verdieners is het effect van de belastingverschuivingen en de indexsprong daardoor negatief.
Heel wat gezinnen bestaan overigens ook niet louter uit werknemers. Er zijn wel flankerende maatregelen, maar gepensioneerden of uitkeringstrekkers hebben niet de voordelen van de taxshift, terwijl ze wel geconfronteerd worden met onder meer een hogere elektriciteitsfactuur.
Bron: De Standaard
Lees ook wat Meryame Kitir van sp.a hierover te zeggen heeft.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.