Ik bespaar (7)

Je kan ook besparen op je afval, of tenminste, proberen zoveel mogelijk te sorteren.  Want meestal kost gesorteerd afval veel minder dan wanneer je alles als restafval beschouwt.

Het is namelijk geweten dat een zak voor restafval behoorlijk duur is.  Wanneer je per jaar maar de helft van die zakken zou nodig hebben bespaar je heel wat geld.

Dat kan dus alleen door mooi te sorteren, vermits het meeste andere afval gratis of voor een klein bedrag kan afgevoerd worden, hierbij een overzicht:

  • PMD in de blauwe zak: de zakken kosten veel minder dan de restafvalzakken en ze worden gratis afgehaald, of je kan ze naar het containerpark brengen
  • Papier en karton: wordt gratis afgehaald.  Wil je een minimum aan inspanning leveren, dan kan je voor een éénmalig bedrag van 25 EUR een gele container aanschaffen bij INTERZA, zo kan je papier en karton hupsakee in de container gooien, je rolt hem op de juiste dag naar de straatkant en ’s avonds heb je een lege.
  • Glas: wordt ook gratis opgehaald en met een kleine blauwe container van 25 EUR heb je hetzelfde gemak als met de papier- en kartoncontainer.
  • Groenafval: hiervoor heb je meestal al een zwarte container.  Heb je een gemiddeld grote tuin dan kan je onder de grens van 60 kg blijven en dan wordt die ook gratis opgehaald.  Mensen met een grotere tuin doen er best aan om te bekijken of ze een deel van hun groenafval kunnen composteren, of je schaft je een tweede zwarte container aan.

Oké, dit waren de eenvoudige, iedereen krijgt hiervoor ook een mooi overzicht in de brievenbus met de dagen waarop elk soort afval op straat mag gezet worden.  Nog een kleine tip: je kan de Recycle-app gebruiken, die een reminder geeft de avond voordien (zelf in te stellen om hoe laat).

Met bovenstaande heb je allicht nog geen geld verdiend, zelfs al volg je nauwgezet op welk afval waarin terechtkomt.  Maar er zijn veel meer producten die je gratis mag binnenbrengen in het containerpark:

  • Kurk: voor de fuifbeesten onder ons, bij elke fles cava hoort ook een kurk die je kan deponeren in het containerpark.
  • Metaal: maar ook de metalen houdertjes die je op elke cavafles vindt kan je gratis afleveren in het containerpark.
  • Zachte plastic: sapjes worden vaak samen verpakt met een plastic verpakking, bij een setje appelen hoort niet alleen een kartonnen bordje maar ook een plastic folie, rond blikjes bier vind je ook meestal een plastic folie.  Al deze folies kan je gewoon kwijt in het containerpark.
  • Isomo: verpakkingsmateriaal voor bijna alle electronica en speelgoed.  Binnen te brengen in het containerpark (ze vragen je wel om het in kleine stukken te breken, je doet dat best in het containerpark en de kinderen zijn er dol op).
  • Harde plastic: dit kan je in Steenokkerzeel niet kwijt in het containerpark, tenzij tegen betaling, maar in sommige gemeenten bestaat er een roze zak waarin je harde plastic mag steken.  Bakjes en pakjes van vleeswaren, yoghurtpotjes, zelf isomo schaaltjes mogen hierin gegooid worden.  Heb je familie in bijvoorbeeld Mechelen, dan koop je van hen een rol roze zakken en op de juiste dagen kan je die daar op de stoep zetten.  Er zijn trouwens plannen om voor iedereen een roze zak in te voeren, vanaf volgend jaar zou dat een feit moeten zijn.

Met bovenstaande maatregelen moeten wij gemiddeld maar 1 restafvalzak buiten zetten elke 4 weken.  Het grootste probleem vormde het afval van vlees of kaas, dat begint na een week wel te stinken en dan konden we soms niet anders dan de vuilbak buiten te zetten alhoewel hij nog niet helemaal vol was.  Dat hebben we nu ook opgelost door een kleine gesloten vuilbak van 35 liter te kopen waarin de kleine vuilzakken passen.  Daar kunnen we alle stinkende afval in gooien en dan komen we met 1 rol van 10 grote huisvuilzakken toe voor een volledig jaar.  De kleine vuilbak staat buiten maar omdat hij goed afgesloten kan worden kunnen er geen vliegen of andere beesten in.

Producten kopen met minder afval is allicht ook een goede tip, bijvoorbeeld appelen in een herbruikbare linnen zak bespaart je elke keer een bakje en een plastic folie.  In de winkel kan je ook gewoon je paprika, courgette en andere groenten gewoon in je kar leggen, je hoeft niet elke keer een plastic zakje te nemen per soort groente.

Veel plezier met het sorteren van vuil, volgende keer geven we een paar propere tips.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑