Karin Jiroflée: “Hoe kan een kind zich na seksueel misbruik nog veilig voelen?”

De tragische gebeurtenis die volgde op seksueel geweld tegen een 14-jarig meisje uit Gavere, laat niemand onberoerd. Daarom dient federaal parlementslid Karin Jiroflée een resolutie in. “Wat moet je nu nog zeggen tegen je dochter? Hoe leg je de verschrikking uit Gavere uit zonder haar jeugd te verpesten?”

Een minderjarig meisje dat uit het leven stapt na seksueel misbruik. Het had nooit mogen gebeuren. “We voelen met zijn alle de pijn van deze ouders. Dit mag nooit gebeuren, de cijfers vertellen ons iets anders”, zegt federaal parlementslid Karin Jiroflée.

Een veilige omgeving is noodzakelijk voor slachtoffers om aangifte te doen

De cijfers over verkrachting liegen er niet om. Een verkrachter slaat gemiddeld zeven keer toe voor iemand aangifte doet. Elke dag zijn er negen meldingen van verkrachtingen en negen meldingen van groepsverkrachting. 

“Iedereen is het er over eens dat de straffen omhoog moeten. Iedereen is het er over eens dat er meer preventie nodig is. En iedereen beseft dat we internetgiganten mee moeten verantwoordelijk houden. Nu moeten we een een antwoord vinden op de vraag: hoe kan een kind na seksueel misbruik zich nog veilig voelen? Veilig om naar haar ouders te gaan. Veilig om aangifte te doen.”

Nog te weinig aandacht voor slachtoffers

Karin stelt vast dat er te weinig echt naar de slachtoffers wordt geluisterd. “Te vaak is er nog sprake van victim blaming. Te makkelijk wordt nog gewezen naar het slachtoffer. Te dikwijls wijst het slachtoffer nog naar zichzelf.” 

“Zorgcentra en andere ondersteuning werken alleen als iedereen de weg ernaar vindt. Onze resolutie zorgt ervoor dat zorgcentra vlotter ingeschakeld kunnen worden. Dat was in het verleden al noodzakelijk. Dat is het vandaag des te meer”, besluit Karin. 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑