Bruno Tobback: we moeten voorkomen dat dit opnieuw gebeurt

Net als andere fracties betuigde Vooruit haar medeleven aan alle mensen die hun huis en jammer genoeg hun leven zijn kwijtgeraakt. Afgelopen vrijdag bezochten een aantal politici het rampgebied. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir reageerde aangeslagen: “Deze situatie laat een enorme indruk na. Dit is opnieuw een erg zware mentale beproeving voor de mensen na een coronajaar.”

Vooruit wenst veel sterkte en moed aan iedereen die getroffen is door het noodweer. Onze beweging bedankt ook uitdrukkelijk onze hulpdiensten die alles op alles zetten om de mensen in veiligheid te brengen, net als alle overheidsdiensten die de medische en psychologische hulpverlening mee in goede banen leiden.

Daarnaast sprak onze fractie ook zijn dankbaarheid uit voor iedereen die spontaan of professioneel te hulp geschoten is. Mensen die op alle mogelijke manieren hebben bijgedragen om het leed te verzachten en om erger te voorkomen. 

Tijd voor fundamentele verandering

“Deze hulpverleners en vrijwilligers verdienen hulde voor hun beroepsernst, menselijkheid en solidariteit. Het mag niet enkel beperkt blijven tot lovende woorden en het uiten van onze deelneming aan de slachtoffers. Het is onze taak om op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen: Hoe is dit kunnen gebeuren? Hoe voorkomen we dat dit nog eens gebeurt?”, zegt Vlaams parlementslid Bruno Tobback

Bruno onderstreept de noodzaak om afscheid te nemen van een aantal hardnekkige dwalingen in de Vlaamse politiek omtrent het klimaatbeleid. Zo moeten we af van het beeld dat de vermindering van broeikasgassen enkel geld kost.

“Amper een week geleden stond boven alle interviews met minister Diependaele nog te lezen: ‘Als de anderen ambitieus willen zijn, dan moeten ze dat maar doen. Wij willen in de eerste plaats kijken naar betaalbaarheid.’ Na wat er de voorbije dagen is gebeurd, is dat bijzonder wrang”, zegt Bruno. 

Bruno gaat verder: “We hebben allemaal wel eens gehoord dat een beetje klimaatopwarming geen kwaad kan, dan moeten we niet meer naar het zuiden op reis. Of dat de gevolgen van de klimaatopwarming niet voor ons zouden zijn. Ik denk dat we ondertussen wel genezen zijn van die dwaling.”

Een effectief en sociaal klimaatbeleid

De gebeurtenissen tonen aan dat de gevolgen van klimaatrampen onvoorspelbaar en onrechtvaardig verdeeld zijn. Bruno: “Vandaag zijn bijna alle slachtoffers in Waalse gemeenten gevallen. Morgen is het misschien de beurt aan al die Vlaamse gemeenten die op het randje van de catastrofe stonden. De gebeurtenissen tonen aan dat de kosten voor ons veel groter zijn wanneer we het gewoon laten gebeuren. Groter dan wanneer we wel handelen.”

Voor Vooruit is de keuze duidelijk: zet voluit in op CO2-neutrale activiteiten die echt welvaart creëren voor deze en volgende generaties. Haal bovendien de miljarden die nodig zijn om het leed te verzachten niet uit de portemonnee van de slachtoffers, maar uit die van de veroorzakers. 

“Wanneer het water over de dijk en door de woonkamer loopt, heeft niemand een boodschap aan het feit dat de boekhouding van de regering netjes in orde is. Haal dus de handrem van het klimaatbeleid”, zegt Bruno. 

Het beleidsplan dat minister Vandaele tijdens het debat aanhaalt is voor Vooruit te vaag. Het beleidsplan mist concrete doelstellingen op lange termijn, op korte termijn en heeft geen tussentijdse targets. “Het is nodig om te erkennen dat meer strenge, sterke, duidelijke doelstellingen moeten komen”, besluit Bruno.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑