Ontdek de ‘What, Why, How’ van The Big Shift

Why? – The Big Shift heeft een grote ambitie: onze samenleving mooier, warmer en meer solidair maken 

Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dreigt een jonge generatie van Millennials en Gen Z’s, in een minder veilige en welvarende samenleving te leven dan die van hun ouders. Voor het eerst in 70 jaar dreigen we – als wij samen geen actie ondernemen – erop achteruit te gaan.

Denk maar aan de klimaatverandering die onze veiligheid, onze jobs en onze toekomst bedreigt. 

Denk maar aan de vele mensen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Omdat ze er veel te lang op moeten wachten of er gewoon het geld niet voor hebben. Dat gebeurt in de jeugdzorg, in de ouderenzorg en voor mensen die mentale zorg nodig hebben.

Denk maar aan de groeiende kloof tussen rijk en arm, tussen kansrijk en kansarm, tussen hoog- en kort opgeleid. Een jaar of dertig geleden leek iedereen op weg naar de middenklasse, vandaag krimpt diezelfde middenklasse. Steeds meer mensen vallen uit de boot en leven van loon tot loon, van paycheck to paycheck.

Denk maar aan al die Vlaamse kinderen die naar school gaan met een lege brooddoos. Of eentje gevuld met een zakje chips.

Denk maar aan te veel mensen die nu hard werken of een leven lang hard gewerkt hebben, maar te weinig inkomen hebben om goed en gelukkig te kunnen leven. 

En denk maar aan al die jonge Vlaamse gezinnen en singles die zich vandaag geen eigen huis kunnen kopen, en zijn aangewezen op hotel mama.

Met The Big Shift willen we het tij keren zodat we terug in een solidaire samenleving leven waarin iedereen er weer op vooruit gaat. 

How? – Oplossingen bedenken door de mensen in plaats van alleen voor de mensen.

Iedereen van ons heeft het talent de wereld niet alleen te zien zoals hij nu is, maar ook hoe het beter kan. Elke dag zien mensen in het dagelijkse leven 1001 dingen die beter kunnen. 

Wie verandering wil brengen, de dingen echt beter wil maken, botst al snel op taboes en vastgeroeste structuren. Duizenden mensen laten dagelijks hun stem horen en komen zelf al met werkbare oplossingen, maar krijgen geen gehoor.

Veel mensen hebben daardoor het gevoel dat politiekers aan politiek doen om aan politiek te doen of bezig zijn met politieke spelletjes – in plaats van oplossingen te bieden voor de grote uitdagingen waar mensen voor staan en waar ze wakker van liggen. 

Als we onze samenleving beter willen maken, echte verandering willen brengen, dan moeten we niet alleen oplossingen bedenken voor de mensen, maar die oplossingen ook laten komen van de mensen.

What? – Samenwerken met jou is het sleutelwoord van The Big Shift

De uitdagingen van onze samenleving aanpakken is veel meer dan politici die hun job doen. Om uitdagingen écht aan te pakken, moeten we goed samenwerken met mensen zoals jij.

En dat betekent bij The Big Shift drie dingen:

Goed samenwerken betekent in de eerste plaats aandachtig luisteren – zodat we weten waar jij écht van wakker ligt. Wat zijn volgens jou de belangrijkste thema’s, de grootste prioriteiten, de belangrijkste uitdagingen? We nodigen jou uit om tussen 23 oktober en 20 november 2021 te stemmen op de 15 belangrijkste uitdagingen via beslis.thebigshift.be.

Goed samenwerken betekent in de tweede plaats met elkaar praten en discussiëren over de vraag wat de beste oplossingen voor die uitdagingen zijn. Deliberatieve democratie heet dat met een duur woord. Of op zijn volks gezegd: deftig klappen tot we het eens zijn. Tussen 25 november 2021 en 25 mei 2022 krijg jij de kans om jouw oplossingen voor te stellen tijdens live hackathons of via ons online platform, en dat 7 dagen op 7 en 24/24 uur. Een deliberatief panel van deelnemers en experten zal de beste oplossingen verzamelen en verder uitwerken tot concrete voorstellen. 

Goed samenwerken, betekent tot slot dat jij ook mee beslist. Nadat jij je actief hebt ingezet voor The Big Shift, nodigen we jou in het najaar van 2022 uit om te stemmen over de beste oplossingen. Zo eindigen we met 15 grondig uitgewerkte voorstellen die we samen tot stand brachten en die de 15 uitdagingen van de best mogelijke en breedst gedragen oplossingen voorzien.  

Die voorstellen gaan we met The Big Shift op alle mogelijke manieren realiseren. Niet alleen langs de klassieke politieke weg – via de parlementen of provincie- en gemeenteraden waar we voorstellen zullen indienen en ze omzetten in beleid. Maar ook door de ideeën en voorstellen te verspreiden en versterken via sociale media, NGO’s, verenigingen en middenveldorganisaties.

Sta jij ‘s morgens op met een idee om onze samenleving beter te maken? Blijf er niet mee zitten en neem deel aan The Big Shift. Praat mee – denk mee – doe mee. Want hoe zot zou het niet zijn dat jouw idee ook écht realiteit wordt. Dat jouw idee ervoor zorgt dat mensen opgroeien in een solidaire samenleving waarin iedereen terug vooruit gaat. 

Laat van je horen en stem nu alvast voor jouw belangrijkste uitdaging via beslis.thebigshift.be

The Big Shift is een initiatief van Vooruit, maar nog veel meer van iedereen die wil meepraten, meedenken en meedoen.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑