Meryame Kitir over klimaattop in Glasgow: “Jongeren schudden ons wakker”

Meryame Kitir, minister van ontwikkelingssamenwerking, trekt naar de klimaattop in Glasgow. Ze brengt er jonge klimaatactivisten uit België samen met geëngageerde jongeren uit Colombia en Burkina Faso. Meryame: “Jongeren moeten mee de oplossing kunnen bepalen.” 

Stem van jongeren versterken

Overal ter wereld roepen jonge mensen op om de klimaatcrisis serieus te nemen en in actie te schieten. Meryame wil hun stem versterken:

“De klimaatstrijd is er één van en voor onze jongeren. Zij betalen de zwaarste prijs voor deze crisis. Tegelijk schudden zij ons wakker. Het gaat om hun toekomst.

We moeten naar hen luisteren en ervoor zorgen dat zij mee de oplossing kunnen bepalen.”

Meryame trok afgelopen maand naar de Sahel waar ze met verschillende jongeren sprak. Jongeren uit Burkina Faso en Senegal worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatopwarming.

Extreme droogte zorgt ervoor dat mensen hun land niet meer kunnen bewerken. En dat heeft rampzalige gevolgen. Meer dan 7 miljoen mensen lijden honger door ernstige voedseltekorten. Het gevolg: mensen verhuizen en vluchten.

Meryame: “Ik wil de stem van deze jongeren uit kwetsbare landen meenemen in verdere discussies na de klimaattop. Er is maar één manier om de strijd tegen de klimaatcrisis aan te gaan en dat is samen.”

Samen klimaatcrisis aanpakken

Vooruit neemt haar verantwoordelijkheid en pakt verwoestijning in de Sahel-regio aan. Meryame investeert 50 miljoen euro voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel-regio.

Meryame: “Met die investering starten we een nieuw klimaatprogramma op: we investeren in projecten die de landbouwgronden moeten herstellen. Dat kan door bijvoorbeeld bomen te planten. We herstellen zo’n 20.000 voetbalvelden aan landbouwgrond. Dat is immens. Zo gaan we de CO2-uitstoot wereldwijd tegen.”

De komende jaren voorziet de regering zo’n 200 miljoen euro om de strijd tegen ontbossing aan te gaan. Daarnaast zullen nieuwe samenwerkingen met Mozambique en Palestina inzetten op de weerbaarheid van mensen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. 

Meryame: “We investeren nu 70% meer in internationale klimaatactie dan tijdens de vorige legislatuur. De tijd om stil te zitten, is voorbij. We moeten nu actie ondernemen als we het tij nog willen omkeren.”

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑