The Big Shift: Het akkoord van Parijs overschrijden?

Er gaan stemmen op om het Akkoord van Parijs, dat streeft naar een maximum overschrijding van 1,5 graden Celsius tegen 2050, te overschrijden, om dan de problemen in de tweede helft van de eeuw aan te pakken. Voor het eerst is er dan ook een studie die bekijkt wat de kost is van de overschrijding vergeleken met wat het kost om de nodige maatregelen te nemen. 1

Het verbaast me niet dat de kosten die we nu kunnen nemen om de CO2-uitstoot te beperken, veel lager geschat worden dan de kosten die extreme weersomstandigheden met zich meebrengen. In 2021 lag de geschatte kost van bijvoorbeeld overstromingen, branden en hittegolven boven de 170 miljard dollar (berekend door een ngo aan de hand van verzekeringsclaims, de werkelijke kost ligt zeker veel hoger omdat de infrastructuur in arme landen vaak minder goed verzekerd is en er dus geen claims zijn).

Studies die alleen kijken naar de invloed van de temperatuurstijging op het klimaat, komen telkens tot de vaststelling dat er meer extreme weersomstandigheden zullen zijn, met uiteraard hogere kosten aan de infrastructuur. Het lijkt dan ook onzinnig om de temperatuur verder te laten stijgen.

Met The Big Shift laten we mensen zelf voorstellen formuleren. Klimaat is één van de 5 grote thema’s. Ook lokaal moeten er maatregelen genomen worden, en uw idee kan daar misschien één van zijn. Kijk op https://thebigshift.be/ hoever we al geraakt zijn.

1: Engelstalig artikel op de website van Ars Technica: https://arstechnica.com/science/2021/12/extreme-weather-could-be-as-expensive-as-investing-in-cutting-carbon-asap/

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑