The Big Shift: aanmeldingsplicht voor energiegemeenschappen

Sinds 1 januari 2022 moeten energiegemeenschappen zich aanmelden bij de VREG, ten laatste 30 dagen na de oprichting. Dat geldt zowel voor een energiegemeenschap van burgers (EGB) als een hernieuwbare-energiegemeenschap (HEG).

Hierbij een korte omschrijving van beide types van energiegemeenschappen:

1. Energiegemeenschap van burgers (EGB)

Een energiegemeenschap van burgers (EGB) is een groep afnemers. Ze verenigen zich om samen bepaalde activiteiten rond energie uit te oefenen:

  • energie produceren, zelf verbruiken, opslaan en/of verkopen,
  • energiediensten aanbieden of eraan deelnemen,
  • aanbieden van oplaaddiensten voor elektrische voertuigen.

Daarnaast zal een EGB dienstverlener van flexibiliteit of deelnemer aan flexibiliteit of een aggregatie kunnen zijn. Binnen een EGB zullen afnemers ook energie kunnen delen.

2. Hernieuwbare-energiegemeenschap (HEG)

Een hernieuwbare-energiegemeenschap (HEG) is een groep afnemers. Ze verenigen zich om samen bepaalde activiteiten uitsluitend rond hernieuwbare energie uit te oefenen. De mogelijke activiteiten zijn dezelfde als die van de EGB:

  • energie produceren, zelf verbruiken, opslaan en/of verkopen,
  • energiediensten aanbieden of eraan deelnemen,
  • aanbieden van oplaaddiensten voor elektrische voertuigen.

Ook een HEG zal dienstverlener van flexibiliteit of deelnemer aan flexibiliteit of aggregatie kunnen zijn. En afnemers zullen ook binnen een HEG energie kunnen delen.

Voor meer informatie, en voor het aanmelden van een energiegemeenschap, kan u terecht op de website van de VREG: https://www.vreg.be/nl/energiegemeenschappen#1

Met The Big Shift laten we mensen zelf voorstellen formuleren. Klimaat is één van de 5 grote thema’s. Ook lokaal moeten er maatregelen genomen worden, en uw idee kan daar misschien één van zijn. Kijk op https://thebigshift.be/ voor de meer dan 280 ideeën.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑