170.000 Vlamingen zijn wanhopig op zoek naar een betaalbare woning. Onze woningmarkt loopt volledig vast. Vlaams parlementslid Maxim Veys klopt voor de zoveelste keer op tafel bij de Vlaamse regering: 

“Mensen die elke dag keihard hun best doen, hebben het zwaar om hun huur te betalen. Bij mensen met een lager inkomen was dit al langer zo, maar vandaag krijgen ook mensen uit de middenklasse het steeds moeilijker. We zitten echt in een woningcrisis. Mensen zijn op zoek naar oplossingen en ze verwachten die van de Vlaamse regering.”

Het budget is beschikbaar

De Vlaamse regering is bevoegd voor betaalbaar wonen en heeft alle instrumenten in handen om daar iets aan te doen. Helaas doet ze dat niet. 

Maxim: “De wachtlijsten voor sociale woningen zijn nog nooit zo groot geweest, terwijl er een half miljard beschikbaar is. Het budget om sociale woningen te voorzien is er. Vorig jaar was er zelfs 1 miljard euro dat niet werd uitgeven. Vooruit heeft dit toen ook gesignaleerd en eist nu opnieuw actie. 

Er is dringend nood aan een Vlaamse regering die zaken in handen neemt en die de problemen aanpakt op het terrein. Want wat hebben we aan een sterk Vlaanderen als we voor de meest kwetsbaren geen betaalbare woning kunnen voorzien?”

De Vlaamse regering kwam afgelopen week met 2 voorstellen om deze woningcrisis aan te pakken. Minister Diependaele wil het budget van een half miljard euro, voor sociale woningen die bedoeld zijn voor gezinnen die wachten op een betaalbare woning, ter beschikking stellen aan private projectontwikkelaars.

En minister Somers wil mensen die arbeidsgeschikt zijn maximaal 9 jaar in een sociale woning laten wonen. Maar een loon uit arbeid garandeert nog niet dat je de stijgende huurprijzen kan betalen. Zo gaapt al snel de armoedeval opnieuw. Bovendien creëer je zo buurten met werkenden en niet-werkenden.

Aanval op de sociale huurmarkt

“In plaats van concrete oplossingen te zoeken, valt de Vlaamse regering de sociale huurmarkt gewoon aan”, gaat Maxim verder. “Er is budget, maar dat geven ze liever aan private projectontwikkelaars. Dat krijg je toch niet uitgelegd? Aan een alleenstaande mama die halftijds werkt? Een magazijnier die elke dag keihard werkt? Of iemand die van interimcontract naar interimcontract moet gaan? 

En mensen die hun best doen en die gaan werken, wil de Vlaamse regering na 9 jaar buitengooien? De Vlaamse regering heeft duidelijk geen voeling met de realiteit, een realiteit waar 170.000 mensen wachten op een betaalbare woning.” 

Gedaan met cadeaus aan private projectontwikkelaars

Maxim roept opnieuw op om meer sociale woningen te bouwen. “Dat is het enige juiste dat de Vlaamse regering moet doen. Stop met cadeaus te geven aan de private projectontwikkelaars en zorg voor onze hardwerkende mensen. Gebruik het budget waar het nodig is. Voor initiatieven voor jonge starters op de woningmarkt, voor mensen met een middeninkomen die hun huur niet kunnen betalen en voor de meest kwetsbaren.”