De Vlaamse woonmarkt is al jaren oververhit. Een eigen woning kopen is voor heel wat Vlamingen onmogelijk. Daarom legt Vooruit een opkoopbescherming op tafel. Een systeem dat in woonbuurten waar de vraag groot is, voorrang geeft aan wie nog geen eigen woning heeft. Conner Rousseau en Maxim Veys zetten hun schouders onder dit voorstel.
Eerst en vooral: hoe groot is het probleem op onze woonmarkt eigenlijk?
Maxim: “Een huis in Vlaanderen kost vandaag gemiddeld 329.747 euro, een appartement 262.414 euro. Zeker in en rond de centrumsteden swingen de prijzen de pan uit. Maar die woningprijzen blijven ook sterk stijgen. Het voorbije jaar stegen de prijzen voor een woning in Vlaanderen zelfs tot 10%. Voor jonge koppels of alleenstaanden zijn dat hallucinante bedragen.”
Conner: “Momenteel zien we twee type kopers de markt domineren. De jonge starters die op zoek zijn naar een eigen woning en investeerders die een tweede of derde woning zoeken om te verhuren. Het aantal investeerders neemt al jaren toe en die groep beschikt ook over meer kapitaal dan jonge koppels of alleenstaanden. Jonge starters moeten daardoor gaan aankloppen bij hun ouders voor financiële hulp. Bijna de helft van de starters krijgt een budget mee van de ouders om een woning te kopen. Gemiddeld gaat dat om 58.000 euro. Zo’n bedrag kan niet iedereen zomaar even ophoesten.”
Merken jullie dat ook in jullie omgeving?
Maxim: ”Absoluut. Heel wat van mijn vrienden kregen van hun ouders een financieel duwtje in de rug. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik heb ook vrienden die naast hun voltijdse job een flexi-job deden in het weekend of tijdens vakanties. Dat geld konden ze dan aan de kant zetten voor een eigen woning. Dan is het toch ver gekomen?”
Conner: “Dat is inderdaad herkenbaar. Mijn inbox ontploft momenteel van gelijkaardige verhalen. Mensen die de klok rond werken en verschillende jobs combineren om geld aan de kant te kunnen zetten. Dat komt dan meestal nog eens bovenop de huurprijs die ze moeten betalen. En toch zien ze dan iedere woning die ze gaan bekijken aan hun neus voorbij gaan. Opgekocht door investeerders die de dure vraagprijzen kunnen betalen, en de woning vervolgens verhuren. Zo blijft dat maar doorgaan natuurlijk.”
Een opkoopbescherming kan dan een oplossing bieden?
Maxim: “Inderdaad. Door de de grote instroom van investeerders in vastgoed stijgen de woningprijzen enorm. Dat maakt het voor jonge starters onmogelijk om een eigen woning te kopen. Zeker in onze centrumsteden is dat een probleem. Dat zien we trouwens niet alleen in Vlaanderen. Ook Nederland kampt met dit probleem en geeft daarom – sinds januari – gemeenten de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren.
-Een opkoop-wat?
Conner: “Door een opkoopbescherming kunnen huizen in woonbuurten waar de vraag groot is, enkel gekocht worden door wie er minstens 4 jaar zelf in gaat wonen. Grote investeerders zetten we zo buitenspel. En we drukken de woningprijzen dan in die buurten. Dat systeem bestaat ook al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Wij willen nu een gelijkaardig systeem invoeren in Vlaanderen. In buurten en steden waar het echt noodzakelijk is.”
Een gelijkaardig systeem, zeg je. Welke correcties voorzien jullie dan?
Maxim: “In Vlaanderen zijn er niet alleen hoge koopprijzen, maar ook heel hoge huurprijzen. Voor veel gezinnen is een huurprijs van 850 euro per maand al onbetaalbaar, laat staan voor een alleenstaande ouder. Met ons voorstel zorgen we er ook voor dat onze huizen aan betaalbare tarieven worden verhuurd.”
Conner: “Investeerders zullen daarom enkel nog kunnen kopen in deze buurten als ze bereid zijn de woning te verhuren aan een betaalbare huurprijs. Op die manier zorgen we voor betaalbare huurtarieven en geven we startende gezinnen en alleenstaanden een eerlijke kans op een betaalbare huurwoning.”
Hebben jullie verder nog plannen om de woonmarkt doorheen te schudden?
Maxim: “Conner en ik deelden afgelopen week allebei het verhaal van Bouba. We waren daar oprecht verontwaardigd over. Bouba zoekt al een tijdje een appartement maar kreeg geen reactie van het immo-kantoor. Wanneer hij opnieuw mailde onder een verzonnen, Vlaamse naam kreeg hij binnen de twee uur een uitnodiging om het appartement te bezichtigen.”
Conner: “Ik was daar ook echt niet goed van. Een Vlaamse naam krijgt dus wél meteen reactie. Dat bewijst nog maar eens dat praktijktesten werken. Met Vooruit strijden we daar al lang voor. Alleen met praktijktesten kunnen we discriminatie op de woonmarkt in kaart brengen. Wat ons betreft is het echt hoog tijd om praktijktesten overal in te voeren én discriminatie zo aan te pakken.”
Maxim: “Daarnaast pleiten wij er al jaren voor om de huurwaarborg te verlagen van 3 naar 2 maanden, want ook dat is op vandaag een grote financiële drempel om een huis of een appartement te kunnen huren. Bovendien wil Vooruit de registratierechten voor de eerste eigen woning afschaffen en de notariskosten drastisch verlagen.”
Conner: “En de woonbonus voor de tweede en derde woning moet worden afgeschaft. Je krijgt toch aan niemand uitgelegd dat we vandaag met belastinggeld de aankoop door investeerders van een buitenverblijf aan de zee subsidiëren terwijl er zoveel Vlamingen zijn die er vandaag niet eens in slagen om een eigen woning te kopen.”