Onafhankelijke energie

Ik ben gierig, ik geef het toe. Toch wanneer het gaat over energie, dan wil ik geen cent teveel uitgeven. Veel liever geef ik geld uit aan een welverdiende vakantie, maar om elk jaar op reis te kunnen gaan heb ik behoorlijk wat geld nodig.

Ook op de vakantie heb ik al bespaard: vroeger logeerden we op een camping in een bungalow, nu doen we dat in een tent, een besparing van enkele honderden euro per jaar. En toch heb ik drastisch moeten besparen op energie om me die vakantie-met-de-tent te kunnen veroorloven. Graag deel ik mijn ervaring met jullie in een korte nieuwsbrief.


Blijf je op het einde nog met vragen zitten, dan kan je op de website nog handige tips vinden: ik bespaar. In deze artikelreeks zal je merken dat het makkelijk is om te besparen op energie, doe dat ook als eerste. Het heeft weinig zin om geld uit te geven aan technologieën die je helpen met energie te besparen indien je de eenvoudige regels niet toepast. Dus eerst het dak isoleren en er dan pas zonnepanelen op leggen. Maar indien je op zoek gaat naar een goedkope en groene manier om aan energie te geraken, lees dan zeker verder.

Zonnepanelen:
Heb je de hype van zonnepanelen gemist, toen de regering met geld smeet om toch maar zonnepanelen op je dak te krijgen? Geen nood, de technologie is weer een stap verder en het kan geen kwaad om te overwegen je eigen elektriciteit op te wekken. Voordeel is dat je elektriciteitsfactuur kan wegsmelten tot nul euro. Nadeel is dat je sowieso betaalt indien je zonnepanelen op je dak legt. De truuk is om de ideale balans te vinden tussen elektriciteitsverbruik enerzijds, en opbrengst van je zonnepanelen anderszijds. Vroeger ging men ervan uit dat een dak vol moest liggen, maar het is gewoon beter om het juiste aantal panelen te laten installeren. Ken je jouw elektriciteitsverbruik tot in de details, en blijft dat verbruik al een aantal jaren hetzelfde, dan kan je perfect berekenen welke opbrengst je van je zonnepanelen nodig hebt om je verbruik terug te dringen tot nul.

Zonneboiler:
De elektriciteit uit zonnepanelen kan gebruikt worden om een elektrische warmwaterboiler van stroom te voorzien.  Wil je nog beter doen, dan gebruik je een zonneboiler voor sanitair warm water. Tot 80% van het benodigde warm water kan geleverd worden door een zonneboiler. Het principe is niet te vergelijken met zonnepanelen, al is het uitzicht van de panelen gelijkaardig. In de panelen die gebruikt worden voor een zonneboiler wordt een vloeistof in de panelen opgewarmd door de zon, de vloeistof gaat naar een ketel waar het water opgewarmd wordt tot de juiste temperatuur. Wordt de juiste temperatuur niet bereikt dan kan je nog naverwarmen met een ander toestel. Vaak wordt een gasketel gebruikt om na te verwarmen.

Warmtepomp:
Denk je nu direct aan buizen die onder je tuin lopen, of zelf diep in de aarde dringen? Dat kan, maar een geothermische warmtepomp is zeker de duurste optie uit de reeks warmtepompen. Je kan ook een lucht-lucht warmtepomp installeren die in de zomer kan zorgen voor koele lucht in huis, en in de winter warmte geeft aan je vloerverwarming. Radiatoren zijn hiervoor niet aangeraden vermits die een hoge temperatuur nodig hebben, wat met een lucht-lucht warmtepomp niet haalbaar is. Een warmtepomp verbruikt wel wat elektriciteit, reken dat mee in de dimensionering van je zonnepanelen.

De kostprijs:
Megaduur, een combinatie van deze 3 oplossingen! Maar wat je in de plaats krijgt is een soort van onafhankelijkheid van de prijs van energie, die elk jaar stijgt. Plan je dus een ingrijpende renovatie, of start je met de bouw van een huis, hou dan de bovenstaande mogelijkheden in het oog.

Toch goedkoper?
Onder andere Samen Sterker organiseert niet alleen de succesvolle groepsaankopen van elektriciteit en gas, maar biedt ook de mogelijkheid om aan interessante prijzen zonnepanelen aan te schaffen. Inschrijven voor de groepsaankopen is vrijblijvend, dus het kan geen kwaad om het te proberen. Heb je raad nodig bij de inschrijving, of heb je graag een woordje uitleg bij de interpretatie van de voorstellen, neem dan gerust contact met me op via het onderstaande contactformulier.

 

Contactformulier

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑