Ons Steenokkerzeel (lees: Perk, Melsbroek, Steenokkerzeel) is een prachtige gemeente, te midden van een groene omgeving, makkelijk bereikbaar, en uniek gelegen op een boogscheut van belangrijke verkeersaders en leuke steden, en uiteraard de ligging langszij onze nationale luchthaven is uniek.

Dat is ook de reden dat de rasechte oudere (Steenokkerzeelse) generatie ook hier wil blijven wonen, en er de laatste jaren zich een sterke bevolkingsgroei ontwikkelt waarmee we intussen de kaap van 12000 inwoners al een tijdje zijn overschreden.

Mensen uit onze buurgemeenten vinden de weg naar onze unieke gemeente waarmee de diversiteit ook toeneemt, en zo ook de druk op betaalbaar wonen en toenemende verkeersdrukte.

Er zijn de laatste tijd veel woonunits bijgekomen waaronder veel appartementen in het centrum van Steenokkerzeel en meer dan 60 assistentiewoningen voor de oudere generatie.

Wel jammer om te moeten vaststellen  dat de prijzen op de privémarkt voor zowel huren als kopen van een woning inmiddels serieus de pan uit springen… Huurgelden van meer dan 800-900 euro voor een eenvoudig appartement of een gemiddelde prijs van een woning die intussen boven de 365000 euro uitstijgt zijn de realiteit in ons dorp.

Het is en wordt nog meer een grote uitdaging om hier te kunnen blijven wonen

Onze ouderen krijgen de kans om in het centrum te blijven wonen in assistentiewoningen, zei het via het beperkt gemeentelijk systeem, met wachttijden tot 3 jaar of via de privé-initiatieven waarbij algauw een fortuin dient te worden neergelegd. In beide gevallen vinden ze in het beste geval slechts een mini-tuintje van enkele vierkante meters waarin ze amper een rustige plek hebben om even op adem te komen of voor een gezellige babbel in de buitenlucht in alle rust. Dikwijls dan nog gestoord door hangjongeren die ook op zoek zijn naar een plek om elkaar te ontmoeten.

Voor de kleine kinderen tot 12 jaar zijn er overal in de gemeente wel speelpleintjes te vinden, maar voor de oudere generatie is er (behoudens achter de pastorij in Melsbroek) geen groene rustige plek waar even een gezellige babbel mogelijk is terwijl ze genieten van een rustige en groene omgeving.

Daarom pleiten we voor meer groen en de vorm van een aangelegd park met rustpunten nabij het dorpcentrum in Steenokkerzeel.  Het zal ook tegengewicht geven aan de steeds drukkere omgeving die ontstaan is door de grotere populatie, en de verschillende grotere winkelketens die de laatste jaren deel uitmaken van de Steenokkerzeelse samenleving.

Als we willen dat ons groeiend Steenokkerzeel de gezellige kenmerken van een dorp behoudt dient er meer ook rekening mee te houden dat de infrastructuur van het dorp daarop ingesteld blijft, naast het drukkere leven dat zich meer en meer in ons dorp ontplooit.

Wij pleiten dus ook voor meer betaalbare woonmogelijkheden voor de oudere generatie maar ook een evenredige groei in het sociale woonaanbod zodat ons dorp een dorp blijft van iedereen en waar iedereen zich thuis mag blijven voelen nu en in de toekomst.

Rony Blommaert, voorzitter Vooruit Steenokkerzeel