Een recente enquête bij 18- tot 30- jarigen in de gemeenten Steenokkerzeel, Zemst, Kampenhout en Grimbergen bracht enkele zaken aan het licht die voor de meeste onder ons geen verassing zijn.

Hieronder enkele zaken die uit de enquête tevoorschijn kwamen:

  • 14,2 % gaf aan dat ze maandelijks geholpen zouden worden bij het kopen of huren van een woning
  • 57 % zou eenmalig geholpen worden.
  • Meer dan 80% van de jongeren wil graag in zijn eigen gemeente blijven wonen maar vinden het te duur.

Ik heb maar enkel getallen uit de enquête gehaald die ik persoonlijk belangrijk vind. De reden hiervoor is simpel: ik heb 2 pubers en als vader zou ik heel graag mijn kinderen bij mij in de buurt hebben wonen. Als ik naar de cijfers kijk en naar de gemiddelde woningprijzen (€360.000) in Steenokkerzeel, dan maak ik mij als ouder zorgen. Hoe gaan zij een huis kunnen kopen in onze gemeente als de woningprijzen zo blijven stijgen?

Ik kan nu al zeggen dat de percentages hierboven binnen 5 jaar nog hoger zullen liggen. Onze jongeren tussen 18 en 30 jaar gaan het nog moeilijker hebben en gaan nog meer en langer hulp nodig hebben van hun ouders. En dat allemaal terwijl er meer en meer mensen zijn die aan de rand van armoede leven.

Die stijging gaat vertraagd of zelfs gestopt moeten worden. En ik heb het niet over bouwen van meer sociale woningen, meer subsidies of andere staatshulp. Ik heb het over begeleiden van onze toekomst, hun helpen met starten van hun leven.

In onze mooie gemeente hebben we vandaag de dag meer nood aan STARTERSWONINGEN in plaats van assistentiewoningen. Wat zijn starterswoningen? Dat zijn dezelfde woningen als serviceflats maar dan voor jongeren. De bedoeling moet zijn dat de jongeren die zelfstandig willen wonen, goedkoop kunnen huren, leven en uiteraard kunnen sparen om zo een startkapitaal klaar te hebben om op maximum 5 jaar tijd een woning te kunnen kopen.

We gaan het warm water niet opnieuw uitvinden, we nemen de plannen van de 13 assistentiewoningen (misschien hier en daar wat kleine aanpassingen) die enkele jaren geleden door de huidige bestuur van Steenokkerzeel in de prullenmand gegooid is geweest.  

Wie komt hiervoor in aanmerking? Iedereen! Iedereen die een engagement aangaat om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk bijeen wilt sparen en zo een eigen woning wilt kopen. Dit betekent voor mij dat de jongeren die zouden intekenen, jaarlijks gaan aantonen hoeveel ze bijeen gespaard hebben, leren omgaan met budgetten, …. Om dit te realiseren, gaan ze ondersteund en begeleid moeten worden door onze sociale diensten.

Voor mij is dit de real deal en enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat er toch nog enkele jongeren in onze gemeente kunnen blijven wonen.

Baldemir Kabil, ondervoorzitter Vooruit Steenokkerzeel