Dat er in onze gemeente heel wat laadpalen voor elektrische wagens zullen bijkomen is een logisch gevolg van een belangrijke trend. De regering heeft beslist dat vanaf 2026 alleen elektrische bedrijfswagens kunnen genieten van een fiscaal voordeel. In Brussel zijn diesels niet meer welkom vanaf 2030, benzine en gas vanaf 2035.
Ook in Steenokkerzeel zal naar schatting tegen 2030 de helft van alle auto’s geregeld opgeladen moeten worden. Een pertinente vraag is of de gemeente mee moet zorgen voor de infrastructuur van laadpalen. Of laten we het over aan het initiatief van de inwoners, privé-initiatieven zoals bedrijven en leasingmaatschappijen, de federale of regionale overheden?
Hoogst waarschijnlijk zal het een mix van verschillende initiatieven zijn. De gemeente kan daarbij kiezen om comfortabel aan de kant te staan en kijken waar het naartoe gaat. We zien echter dat steden en gemeenten in vele gevallen de pioniers zijn wanneer het aankomt op initiatieven die bijvoorbeeld de luchtkwaliteit verbeteren, zoals de lage-emissiezones of een verbod op dieselwagens.
Het slim plaatsen van laadpalen kan trouwens een positieve invloed hebben op de mobiliteit en bijdragen tot het behalen van klimaatdoelstellingen. Verplaatsingen binnen de gemeente kan je stimuleren door een vlotte en veilige fietsinfrastructuur, een systeem van deelfietsen en openbaar vervoer dat goed beschikbaar is. Laadpalen aan de rand van de dorpskern kunnen ervoor zorgen dat mensen van buiten de gemeente hun elektrische wagen aan de rand parkeren en de korte afstand naar de bakker, de krantenwinkel of de apotheker te voet doen. Wanneer je zorgt dat de laadpalen vooral van stroom voorzien worden door zonnepanelen, dan heeft het laden van een elektrische auto weinig impact op het milieu. Toekomstgericht zal de elektrische auto ook een rol kunnen spelen bij het transport en de opslag van groene energie: laadt je wagen op als de zon schijnt en gebruik de energie in de batterijen om ’s avonds te koken en tv te kijken (let op, dit is de toekomst, geen science fiction).
Op sociaal vlak kan je ook bijdragen, per slot van rekening heeft niet iedereen de plaats of financiële middelen voor een eigen laadpaal. De juiste locatie van een laadpaal, dicht tegen straten met rijwoningen die zelf geen plaats hebben voor een laadpaal; de juiste prijs voor het gebruik van de laadpaal of zelfs een gunstiger tarief voor een specifieke doelgroep kunnen zeker een rol spelen. Denk ook aan elektrische deelwagens die een eenvoudige eerste ervaring kunnen bieden voor rijden met een elektrische wagen en op termijn een goed alternatief vormen voor een tweede gezinswagen die weinig gebruikt wordt.
Kortom, het plaatsen van laadpalen door de gemeente wil niet zeggen dat we het gebruik van de auto stimuleren, maar geeft ons de kans om het op de goede manier te doen en om Steenokkerzeel als pionier op de kaart te zetten. Ik zou er in ieder geval trots op zijn.
Peter Verbeeck, bestuurslid Vooruit Steenokkerzeel